Alex Veitch

 

Alex Veitch är dokumentärfilmare med fokus på sociala frågor. Under de senaste 20 åren har han arbetat med animationer och gjort en rad prisbelönta dokumentärer som ger en unik inblick i miljöer dit få ges tillträde. Som i “3 stolen cameras” - en dokumentär som skildrar livet inifrån den ockuperade delen av Västsahara, ett av världens mest stängda områden.

Alex arbetar ofta med sina projekt under lång tid och får på så sätt förtroende att filma i normalt kameraskygga miljöer. Dokumentären Hackitat filmades under ett helt decennium och skildrar hackerkulturen i nio länder där teknologi och aktivism möts. Hans fokus är oftast bortom mediernas rampljus. I filmen Dream House Dreams skildras hur apartheid fortsätter existera i Sydafrika trots alla löften efter regimens fall.

Genom att rikta kameran mot bortglömda konflikter, skildra aktivistmiljöer inifrån och återvända till platser och göra de uppföljningar som traditionella nyhetsmedierna sällan tar sig tid till ges nya perspektiv på världen.

Inifrånperspektivet innebär också att filmerna tar sin utgångspunkt i att den som äger historien själv får berätta den och dokumentärfilmerna görs ofta i samverkan med filmare på platsen.

Med drivkraften att tillgängliggöra dokumentärfilmer bortom de etablerade platserna och nå en bredare målgrupp har Alex utforskat alternativa visningsformer: dels genom en rullande cykelbiograf där visningen sker med promenerande publik, att ställa ut “videomater” på arbetsplatser och förvandla innergårdar till grannbiografer.

Alex var med och startade filmkollektivet RåFILM på kulturhuset Mejeriet i Lund 2000. 2017 var han med och startade den årligt återkommande festivalen Arbetar Filmfestivalen - Nordic Labour Film Festival i Malmö.

Vid sidan om filmskapandet sysslar Alex även med animationer och offentliga utsmyckningar, gärna genom deltagande kultur som innebär att själva skapandet utgör en del av konsten.

FILMOGRAFI (urval av filmer)

3 Stolen Cameras: Regissör 2017
En dokumentär som visar den rörliga bildens kraft i kampen för mänskliga rättigheter och ett fritt land. En aktivistgrupp dokumenterar fredliga demonstrationer som brutalt avbryts av militärpolis i det ockuperade Västsahara. Materialet som filmen bygger på är smygfilmat i det ockuperade Västsahara. Filmen är på så sätt unik, i och med att den bryter en medieblockad runt ett av världens farligaste länder för invånare och journalister att vistas och verka i.

Filmen hade premiär på DOK LEIPZIG 30 oktober 2017 och nominerades till bästa internationella kortdokumentär. Utöver visningar i Sverige (på Göteborg Filmfestival 2018 och Tempo dokumentärfestival 2018) har filmen visats på över 40 festivaler runt om i världen samt sändes på BBC Arabic (vilket gjorde filmen tillgänglig i länder som tidigare försökt censurerat visningar).

Samtliga visningar och utmärkelser/nomineringar: http://augohr.de/catalogue/3-stolen-cameras

Dream House Dreams: Regissör 2018
Som en del av kampen mot apartheid togs tio principer fram för att skapa ett mer rättvist samhälle. Denna dokumentär skildrar två Sydafrikanska kvinnors liv. Noyoyo skall äntligen flytta in i sitt nya hus. Noncedo bygger en barrikad i kampen för bättre boende. Om hopp och desillusion och hur apartheid fortsätter existera över tjugo år efter regimens fall. Filmen hade premiär på Göteborgs internationella filmfestival och har bland annat sänts på Cape Town TV i Sydafrika.

HACKITAT: Regissör 2020
Dokumentären utforskar hacking bortom datorskärmarna, där teknologi och aktivism möts. Genom nio kapitel får vi möta de hackare som hänger sitt liv till att kringgå övervakning och ducka censur. De som hittar sätt att hacka orättvisa politiska system och vänder ut och in på teknik i hopp om att skapa en ny värld.

Vet ni!? Gentrifiering!, dokumentär, 2012
G som i gratis kollektivtrafik, animation, 2011
Days of the Dollar Disco, animation, 2011
I wouldn´t steal, animation, 2008
Hitmusik, dokumentär, 2007

 
 
TehHackers-Alex_21-300x195.jpg