Folkhögskolekurs Videoaktivism

 

V I D E O   S O M   V A P E N

K u r s   i    v i d e o a k t i v i s m

 

Kurs i videoaktivism, är en tioveckorskurshalvtid genom Österlens folkhögskola i samarbete med Glokala Folkhögskolan i Malmö. Kursen leds av Filmkollektivet RåFILM.

 

Kursstart är måndagen den 14 okt kl 18.30-21.30. Vi träffas sedan följande måndagar på kvällstid kl 18.30-21.30: den 21 okt, 28 okt, 11 nov, 18 nov, 2 dec, 9 dec och 16 dec. Träffarna hålls på Sofielunds Folketshus (media rummet på tredje våning) i Malmö.

 

I kursen ingår även två helgsammankomster där vi fokuserar på praktisk videoaktivism med dokumentär cut-out animation och deltagande video. Dessa helger kommer att vara den 2-3 nov och den 23-24 nov.

 

I tider av mediemonopol och en strömlinjeformning av tankar finns det personer som använder medier för att nå ut med andra bilder. När den politiska makten håller stängda toppmöten och massmedia bara kritiserar folket som protesterar, är videoaktivisterna en del av protesterna. En röst som berättar om förtryck och alternativ. Allt ifrån videobrev som fick fabriksägare att sluta förorena byn, TV Favela, historier om jordbrukskooperativ istället för monokultur, deltagande video till alternativ mot storbolagens copyright hets.

 

Fokusen för kursen om videoaktivism ligger inte på praktiskt filmarbete utan på en presentation och förståelse för videoaktivism och tankarna bakom. Tillsammans diskuterar vi olika videoaktivistfilmer, träffar grupperna bakom, hur gör en för att inte återexploatera personerna i sin film, spridning och påverkan. Den praktiska delen koncentreras under två helger där vi skapar filmer med dokumentär cut-out animation och prövar metoden deltagande video.

 

Kursen är studiemedelberättigad.

 

Denna kurs riktar sig till dig som…
…vill påverka med film
…har förkunskaper i filmproduktion och vill lära dig mer om videoaktivism
…inte har några förkunskaper i filmproduktion men vill använda film som verktyg för förändring, själv eller i din aktivistgrupp/organisation
…vill vara en del av en global videoaktiviströrelse

 

Huvudkontakt för kursen är Alex Veitch och Anna Klara Åhrén. Om du har frågor och vill anmäla dig, kontakta oss gärna! Anmälan ska innehålla namn, person nr, adress, en kort presentationstext om dig och varför du vill gå kursen.

E-mail Alex: veitch@rafilm.se

E-mail Anna Klara: ak@rafilm.se

 

Kul om du är peppad!

RåFILM