Gästas av videoaktivister från Västsahara

Vi är hedrade att under en vecka ha Mamine Hachimi och Mohammed Barkan från organisationen Equipe Media på besök hos oss ifrån det av Marocko ockuperade Västsahara. Equipe Media arbetar för att bryta informationsblockade Marocko har för att rapportera om de övergrepp som sker på det ockuperade territoriet och bekämpa den propaganda den marockanska regimen sprider.

Under en vecka arbetar vi tillsammans för att skapa kortfilm med deras material för att sprida kännedom om vad som händer i Västsahara. Aktivisterna deltar också i RåFILMs folkhögskolekurs Video som Vapen och ska under en helg göra dokumentär animation tillsammans med kursdeltagarna.

Utbytet har skett med hjälp av Nätverket för ett fritt västsahara.

Fakta

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Ockupationen strider mot internationell rätt och enligt FN är Västsahara Afrikas sista koloni. När Marocko invaderade Västsahara 1975 flydde en stor del av befolkningen till Algeriet där de upprättade flyktingläger. Där bor än idag 170 000 västsaharier. De västsaharier som lever i det ockuperade landet utsätts ständigt för förföljelse, diskriminering och förtryck.Marocko har byggt en 220 mil lång mur – ”skammen mur” – genom hela Västsahara. Muren delar Västsahara, och det västsahariska folket. Det västsahariska folket har fört en fredlig kamp mot den marockanska ockupationsmakten sedan 1991. Nätverket för ett fritt Västsahara är öppet för alla som ställer sig bakom det västsahariska folkets kamp för frihet och mot den marockanska ockupationen. Slut upp i kampen för att Afrikas sista koloni, Västsahara, ska befrias!