Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt

Dokumentär 28 min, 2006.
En film av: Alex Veitch, Anna Klara Åhrén, Anna Weitz, Oskar Idin, Sascha Fülscher

När Lundabandet Röda Bönor på 70-talet äntrade proggscenen drevs de av en övertygelse att musiken var en väg till en bättre värld, att alla kan vara med och att det kan bli bra. De var en del av en rörelse som vid en första anblick av 2000-talets idolfixerade och avklädda musikbransch känns avlägsen. Men letar man sig bort från topplistorna nyanseras bilden. Internationella band som Le Tigre, Linton Kwesi Johnson och Chicks on Speed sjunger ut arga budskap om hur människor fortfarande behandlas olika. I Sverige återfinns dessa strömningar bland annat hos Laleh, MJM Propaganda, Radical Cheerleaders, Christine Owman och Svenska Akademien som alla framgångsrikt levererar radikala statements.

Nya tider och lättillgänglig teknik har skapat nya möjligheter att göra sin röst hörd. Hitmusik – konsten att sätta rytm till revolt är en berättelse om musikens förmåga att förändra, en film som visar att musikbranschen inte bara är en talangjakt, utan en bransch full av talanger som lyckas genom att våga satsa på sin grej.

Filmen fick ett hedersomnämnande på Tempo Dokumentärfestival 2007.