Cykelbion visar Förvaret under Asylstafetten

FÖRVARET på CYKELBION i Åstorp 18/8 kl 21

I år är det dags igen, för både Cykelbion och Asylstafetten! Denna gång i kombination.
På lördag den 15/8 avgår Asylstafetten, en flera dagar lång manifestationen från Malmö med planerad ankomst till förvaret i Åstorp följande tisdag. RåFILM är på plats med vår Cykelbio och visar Förvaret när solen gått ner, start ca kl 21.

Gå gärna med Asylstafetten en bit eller hela sträckan för att visa att vi är många som vill att Sverige ska vara en fristad för människor som söker skydd, inte ett land som frihetsberövar oskyldiga! Här hittar du facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/843615625705333/


OM FÖRVARET 

I utkanten av Flen hålls 30 personer inlåsta på obestämd tid i väntan på tvångsutvisning. Aina fruktar för sitt och sin familjs liv. Hennes enda försvar är att inte säga sitt namn. Sami tvingas glömma sitt liv i Sverige. Inställd på att vara inlåst länge, söker han ny mening genom att sätta ord på de orättvisor han ser. Sophie och Solveig i personalen älskar sitt jobb men får kritik av chefen för att de är för sociala. Var går till slut gränsen mellan tjänsteman och människa?

Ett dokumentärt kammarspel inifrån Migrationsverkets låsta rum.

Regi: Anna Persson, Shaon Chakraborty
Producent: Anna Weitz
Mer info: www.forvaret.se

 

 

OM CYKELBION

Aldrig har väl historien sett ett så fantastiskt medie som FILMEN, med sin speciella förmåga att knyta ihop viktiga frågor och starka känslor med hisnande känslomässiga upplevelser och förtrollande stämning. Filmen engagerar och berör, skapar samtal och rör sig över gränser.
   Samtidigt har historien aldrig heller sett ett smartare transportmedel än CYKELN, med sin utmärkta egenskap att kunna bära sin förare över långa avstånd och bjuda på vind i håret, mjölksyra i benen och njutningen i att kunna se sig omkring på nya platser.

Filmkollektivet RåFILM har fört samman de här två fantastiska sakerna och skapat CYKELBION, en rullande filmvisnings-cykel. Efter filmvisningarna hänger RåFILMarna kvar och bjuder in publiken att prata om den film som just visats på Cykelbions stora duk.
Men Cykelbion är inte bara en rullande biograf! Cykelbion är ett sätt att ses och ha det fint ihop, snacka och möta nya människor. Cykelbion är ett sätt att visa att rörelse är möjlig, att gränser är något som finns bara som ett påhitt i våra huvuden och att den senaste tidens allt hårdare debattklimat om den som kommer någon annan stans ifrån, bara är helt uppåt väggarna.

Idén till Cykelbioturnén föddes bla ur förra vårens dystra händelser med de nynazistiska attackerna på gatan i Malmö och det faktum att det under valåret blir ännu tydligare att främlingsfientlighet och oron för ”den andre” håller på att få ett lite för stadigt fotfäste omkring oss. RåFILM ville göra något för att motverka detta, och inte bara i Malmö.

”- Vi kände oss frustrerade och ville göra något i en positiv anda för att öppna upp för möten och samtal mellan människor, att använda filmen som en slags brobyggare för detta, säger en av RåFILMarna och tillägger att valet av orter dels har baserats på cykelvänligt avstånd men också på valstatistik.  
- Samtidigt ville vi att fler skulle få chansen till ett helt nytt sätt att se på film tillsammans – gående i grupp. Det är en väldigt speciell känsla att som publik röra sig långsamt tillsammans med allas blickar fästa på samma punkt, fortsätter hn entusiastiskt…