Förvaret

Förvaret (2015) är en hyllad dokumentär inifrån Migrationsverkets förvar där människor hålls inlåsta i väntan på deportation. 

★GULDBAGGEN BÄSTA DOKUMENTÄR 2015★OFFICIAL SELECTION ONE WORLD, PRAGUE, MARCH 2016 ★ OFFICIAL SELECTION GOTHENBURG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2016★ NOMINATED TEMPO DOCUMENTARY AWARD ★ WINNER VICTOR AWARD / BEST FEATURE FILM SHOT IN STOCKHOLM-MÄLARDALEN 2015★ OFFICIAL SELECTION STOCKHOLM INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ★ OFFICIAL SELECTION NORDISK PANORAMA ★ FIPRESCI NOMINEE DOCUMENTARIST ISTANBUL 2016 ★ OFFICIAL SELECTION GUTH GAFA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL 2016★OFFICIAL SELECTION SZCZRCIN EUROPEAN FILM FESTIVAL★OFFICIAL SELECTION DUHOK INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2016 ★OFFICIAL SELECTION SZCZECIN EUROPEAN FILM FESTIVAL DE L’IMAGE ALTERNATIVE INTERGALACTIQUE ★PRIX EUROPA NOMINEE BEST TV DOCUMENTARY★VERZIO DOCUMENTARY FILM FESTIVAL 2016★

SYNOPSIS
En hyllad dokumentär inifrån Migrationsverkets förvar där människor hålls inlåsta i väntan på tvångsavvisning. Fånge och vakt är i varandras närhet dygnet runt. Samtalar under sömnlösa nätter och spelar fotboll under heta sommardagar.

Sophie och Solveig älskar sitt jobb på förvaret, men brottas med gränsen mellan att vara tjänsteman och medmänniska. Aina lever i skräcken över att skickas tillbaka till Tjetjenien och har separerats från sina barn medan polisen trappar upp arbetet för att verkställa deras avvisningsbeslut. Sami, den unga rebellen, härdar ut genom att sätta ord på de orättvisor han ser.

Hur kan det vara tillåtet att låsa in en människa som inte begått något brott? Förvaret öppnar dörren till en verklighet som få känner till existerar i Sverige och väcker fundamentala frågor kring medmänsklighet och mänskliga rättigheter.

Regissörer: Anna Persson och Shaon Chakraborty
Producent: Anna Weitz/RåFILM
Klipp: Kristin Grundström
Foto: Erik Vallsten
Ljud: Claes Lundberg
Musik: Matti Bye

Förvaret är en samproduktion med SVT Dokumentär och ingår i satsningen STHLM Debut. Filmen är finansierad med produktionsstöd av Svenska Filminstitutet/Cecilia Lidin, Konstnärsnämnden, Filmbasen/Film Stockholm, Svenska Kyrkans Kulturstipendium, Kulturbryggan och Stiftelsen Längmanska Kulturfonden. Övriga samarbetspartners är Transit Kulturinkubator och Dagsljus.

Hemsida: www.forvaret.se
Kontakt: anna.weitz@rafilm.se