3 Stolen Cameras censurerades dagarna innan premiären i Beirut

RåFILM och Equipe Media är chockad av att ha fått meddelandet dagarna innan världspremiären av dokumentären 3 Stolen Cameras att filmen stoppas av Libanesiska myndigheter som nekar filmen visningstillstånd.

”Det är första gången vi får en film censurerad och nu var det inför världspremiären.” säger RåFILMs medlem Alex Veitch som arbetat med filmen.

3 Stolen Cameras handlar om de övergrepp som sker i det ockuperade Västsahara som Marocko kontrollerar sedan 1975. Marocko har upprättat en mediablockad vilket gör att nästan ingen information når omvärlden men Equipe Media är en västsaharisk grupp som filmar med doldkamera för att dokumentera och sprida vad som sker i landet.

”Det visar hur känsligt det är att ens nämna den dolda ockupationen av Västsahara. Vi kommer arbeta med att hitta andra sätt att sprida filmen så den når ut trots censur.”, säger Alex Veitch.

RåFILM och Equipe Media är bekymrade över att filmer som rör övergrepp av de mänskliga rättigheterna i Västsahara möts av censur och att Marocko lyckas implementera sin mediablockad på plattformar för upplysning och bildning internationellt.

Mer information om filmen finns på www.3stolencameras.com

Information från Beirut International Film Festival:

http://www.beirutfilmfestival.org/news/3-stolen-cameras-censored/