Världspremiär för 3 Stolen Cameras på Leipzig DOK efter censur i Libanon

Vi är väldigt glada över att meddela ny världspremiär för 3 Stolen Cameras som blir på filmfestivalen DOK Leipzig. Filmen är nominerad till bästa internationella kortfilm på festivalen som hålls i början av november i Leipzig, Tyskland.

DOK Leipzig hemsida.

Filmen skulle haft premiär på Beirut International Film Festival i början av oktober men fick inte tillstånd att visas av Libanesiska myndigheter. Via Marockanska medier framhålls det att Marocko ligger bakom censuren genom sin ambassad i Beirut som gjort påtryckningar av 6 libanesiska departement som samtliga har förbjudit filmen. 3 Stolen Cameras handlar om situationen i Västsahara som ockuperas av Marocko och visar de övergrepp som sker dagligen mot lokalbefolkningen och berättar om hur videogruppen Equipe Media arbetar för att filma övergreppen och det civila motståndet mot ockupationsmakten.

Bakom filmen står västsahariska Equipe Media och filmkollektivet RåFILM som tillsammans gjort filmen av det material som Equipe Media har samlat på sig sedan sin start 2009.

På DOK Leipzig fanns inte möjlighet att välja Västsahara bredvid Sverige som produktionsland för filmen. Vi har därför valt att ange Spanien som produktinland eftersom Spanien enligt internationell rätt fortfarande är juridiskt ansvariga för Västsahara som fram till 1975 var en spansk koloni som landet skulle avkolonialisera. För oss som filmskapare känns det helt fel att skriva det andra alternativet Marocko vilket skulle legitimera deras anspråk på Västsahara.

Den motivering som kommit ut via arabisk media är att Libanon censurerat filmen just pågrund av Marockos territoriella integritet.

Flera filmfestivaler har gjort ett upprop mot censuren av 3 Stolen Cameras. Filmfestivalen La Mostra del Mediterrani i Valencia, Spanien, visade filmens trailer under sin filmfestival samma helg som filmen skulle ha visats i Beirut. Filmen kommer även visas på Naples Human Rights Film Festival den 10e November som gest mot censuren filmen mötte i Libanon.

20 filmfestivaler har hittills skrivit under ett öppet brev till Libanesiska myndigheter om att dra tillbaks förbudet mot filmen.

Öppet brev mot censur av 3 Stolen Cameras:

Last week we wrote this open letter urging the Beirut authorities and the Censorship Department to reverse its decision and allow the Beirut International Film Festival (BIFF) to screen 3 Stolen Cameras. The film was accepted by BIFF programmers and was scheduled to screen on Friday the 6th of October and on Sunday the 8th of October. However, the festival was forced to cancel both screenings after receiving notice from the Beirut Censorship Department that it did not authorize the screenings.

This does not bore well for the image of Lebanon as a country open to cultural freedom and cross-cultural dialogue.

Even when BIFF ends, we continue to urge the Lebanese government to allow the film to be screened. We believe that screening 3 Stolen Cameras can only benefit Beirut audiences, as the film espouses universal values such peace, human dignity and freedom from oppression.

We know that Moroccan government representatives have urged six different ministries in Lebanon to support the ban in the name of maintaining good relations between countries. However, we believe that screening the film should not get in the way of maintaining cross-country collaborations. Lebanon should be able to exercise its sovereignty and not get in the business of censoring films on universal values such as human rights due to interference from diplomats from other countries.

By reversing its position on 3 Stolen Cameras, we believe that the Lebanese government will be taking a step forward in supporting  freedom of expression.

Sincerely,

Western Sahara International Film Festival (FiSahara), Algeria

International Human Rights Film Festival/Environmental Film Festival (Buenos Aires, Argentina)

Naples Human Rights Film Festival (Italy)

Human Rights Human Wrongs Documentary Film Festival (Oslo, Norway)

This Human World Film Festival (Vienna, Austria)

Document Human Rights Film Festival (Glasgow, Scotland)

Docudays UA HRDFF, Ukraine

Verzió International Human Rights Film Festival (Hungary)

La Mostra del Mediterrani (Valencia, Spain)

Festival Droits de l’Homme (Paris)

International Film Festival and Forum on Human Rights — Fifdh (Geneva)

FreedomFilmFest (Malaysia)

Movies that Matter HR film festival (Amsterdam)

Sucre International Human Rights Film Festival (Bolivia)

Tempo Documentary Festival (Stockholm, Sweden)

Dokufest International Documentary and Short Film Festival, (Prizren, Kosovo)

San Sebastian Human Rights Film Festival (Basque Country, Spain)

Festival Audiovisual Montes de María (Colombia)

Museo Itinerante de la memoria y la identidad de Montes de María (Colombia)

Festival Ojoalsancocho (Colombia)