3 Stolen Cameras på Göteborg Film Festival

Vi är väldigt glad att filmen 3 Stolen Cameras är en del av Göteborg Film Festival.

Videoaktivistgruppen Equipe Medias medlemmar kämpar för att kunna behålla sina kameror. De dokumenterar det marockanska kungadömets övergrepp i Afrikas sista koloni.
Inga journalister släpps in i det ockuperade landet Västsahara och de bilder som når omvärlden är det material som Equipe Media lyckas filma i smyg genom att gömma sig bakom personer eller filma från tak. De filmar fredliga manifestationer som attackeras av militärer och polis, vittnesmål och skador som västsaharier utsätts för i vardagen.
Detta är en berättelse om att bryta absolut censur med unika bilder från ett område där marockanska staten lyckats att implementera en total media blockad så när som på den verksamhet som Equipe Media utgör.

VISNINGAR
-> Söndag 28 januari, 18:00, Haga 1
-> Måndag 29 januari, 14:00, Haga 1
-> Fredag 02 februari, 19.00, Akademi Valand, visning + samtal
-> Söndag 04 februari, 14:00, Haga 2
Denna film ingår i filmpasset Nations and Nationalisms

Läs mer här: https://program.goteborgfilmfestival.se/events/3-stolen-cameras

BAKGRUND 
Sedan Equipe Media startade 2009 har de dokumenterat och publicerat material som visar övergrepp på lokalbefolkningen i Västsahara. Deras filmmaterial är helt unikt eftersom det är totalförbjudet att filma öppet på gatan i landet. Av denna anledning filmar Equipe Media med stora begränsningar. När de filmar protester görs det från långt avstånd, med zoom och handkamera för att inte bli upptäckta. Materialet kompletteras med musik av den världskända västshariska sångerskan och aktivisten Mariem Hassan.

RåFILM och Equipe Media började samarbeta 2013 för att tillsammans använda detta material och omarbeta det till en dokumentär berättelse. Inspirerade av filmen “5 broken Cameras” som handlar om en annan mer känd ockupation, som på många sätt liknar ockupationen av Västsahara, började vi tillsammans skriva manuset till en speaker. Den utgår från de tre kameror som ockupationsmakten stulit från Equipe Media.