Dream House Dreams

Som en del av kampen mot apartheid togs tio principer fram för att skapa ett mer rättvist samhälle. Efter generationer av diskriminering från både kolonialmakter och staten skulle folket äntligen få ta del av landets rikedomar. Folket skulle få riktiga hem. Kåkstäder skulle rivas för att ge plats till de nya husen.

På landsbygden i Östra Kap-provinsen bor Noyoyo. Hon är en av de som ska vara lyckliga. Efter många år av att bo i olika kåkskjul får vi följa med henne dagarna då hon ska få flytta in i ett av de statsbyggda husen. Men allt blir inte som hon tänkt. När hon väl har bott i huset förstår hon hur dåligt huset är byggt. Det finns ingen isolering, långa spricker i väggen och räkningarna för elen börjar trilla in.

I en av de största kåkstäderna utanför Kapstaden bor Noncedo. Hon och andra i området har försökt sätta tryck på politikerna för att få igång byggnationen av hus. Men än så länge har de bara fått tomma löften om att processen ska börja. Hon inser att inget kommer hända utan en kamp. Så hon börjar planera.

FILM INFO

EN FILM MED Noncedo Bulana & Noyoyo
REGI & PRODUCTION Alex Veitch
INSPELNINGSLJUD Maria Genberg & Alex Veitch
KLIPP Sascha Fülscher & Alex Veitch
LJUDMIX David Gülich MED STÖD AV Jacob Gustavsson, Anouk Van Otterloo & Alex Veitch
TEXTER Emma Rydin
XHOSA ÖVERSÄTTNING Sabelo Kopiso, Phumeza Ndidi, Randy Veitch & Lunga WWMP
ORIGINAL MUSIK Jacob Gustavsson & Andrea Ek Frisk, Anouk Van Otterloo
SAMPRODUKTION Film i Skåne, Lisa Nyed

TACK TILL Martin Jansen, Judith Kennedy, Kim Munsamy, Michael Blake, Muriel Makhatini Olsson, Daliwonga Mayekiso och till hela min familj i Sverige och i Sydafrika.
Alla fina som är aktiva i: Workers World Media Production, Färnebo Folkhögskola, ILRIG, Folkbildning i södra Afrika, RåFILM
STORT TACK TILL FOLKET SOM KÄMPAR FÖR ETT BÄTTRE LIV FÖR ALLA

LÄNGD 10 min
SLÄPPT 2018
FORMAT HD
SPRÅK English & Xhosa
UNDERTEXTER English

DISTRIBUTION RåFILM

REGISSÖRENS KOMMENTAR

För majoriteten i Sydafrika har apartheid-regimens fall inte lett till några ekonomiska förbättringar och i många fall har det blivit sämre. Jag vill använda kampen för hus som en symbol för den större frågan om ekonomisk fördelning. Efter en lång väntan på att den parlamentariska staten ska leverera det som lovades har nu åter en förståelse börjat väckas i Sydafrika – folket måste kämpa ännu en gång, denna gång för sina ekonomiska rättigheter.

LOGLINE

Två kvinnors kamp för ett drägligt boende i ett post apartheids Sydafrika.

KORTSYNOPSIS

Över tjugo år har gått sedan de första fria valen i Sydafrika. Nu skulle drömmen om ett bättre liv för alla förverkligas. Noyoyo ska efter flera års väntan äntligen få flytta in i sitt nya hus byggt av staten. Noncedo är trött på alla politikers löften och bygger en barrikad i kampen för bättre boende. I denna kortdokumentären baserad på stillbildsfotografi, möter vi två sydafrikanska kvinnor och deras kamp för att få ett drägligt boende.