3 Stolen Cameras knäcker Marockos informationsblockad av Västsahara

RåFILM och Equipe Medias kortfilm 3 Stolen Cameras har nu visats runt om i världen under ett års tid. Världspremiären, som blev censurerad i Libanon efter påtryckningar från Marocko, gav filmen skjuts att bli uppmärksammad i liberala demokratier. Dock en signal till länder allierade med Marocko att informationsblockaden som Marocko håller över Västsahara även gäller ett stort område i den arabiska världen.

Under 2018 har vi trots detta lyckats pressa undan detta område som Marocko tycker sig härska över. Filmen sändes i början av året på BBCs arabisktalande kanal. Den sändes över 27 länder däribland Marocko, ockuperade Västsahara och Libanon. Som svar ville marockanska ambassaden i London ha ett möte med kanalchefen.

I början av sommaren visades filmen på festivalen Documentarist i Istanbul, Turkiet. Efter visningen blev festivalen kontaktad av marockanska myndigheter. Fortsättningen har varit ett försök att stoppa filmen från att visas på Slemani International Film Festival i kurdiska Irak där den irakiska ambassadören i Marocko ville att festivalen skulle plocka bort filmen. Det gjordes inte och istället vann filmen bästa internationella dokumentär och den irakiska ambassadören blev uppkallad till Marockanska utrikesdepartementet för att mottaga en protest. I Marockansk press beskrevs situationen som en diplomatisk kris.

I slutet av november fick filmen även ett pris i Colombia på Medellín International Short Film Festival för bästa internationella dokumentär. Samma dag vi fick denna nyheten beskrevs priset i Marockansk press som ett svek från en allierad nation till Marocko. De tycker även att filmen är ett dolt diplomatiskt påtryckningsmedel från Västsaharierna. Samma vecka visades filmen även i Palestina på Red Carpet Film Festival med fokus på mänskliga rättigheter. Detta beskrevs som en historisk händelse från Västsahara aktivister i Spanien, som stöttat oss i spridningen av filmen, då inga filmer om Västsahara antagits på denna festival tidigare.

Dock har repressionen i ockuperat område hårdnat. Equipe Medias medlem Mohamed Mayaras familj har haft militär som trängt sig in i deras hus och påtryckningar på grannar för att isolera familjen. Nazha El Khalidi blev gripen i början av december när hon filmade en manifestation och fick sin mobiltelefon beslagtagen. Hon hölls i 4 timmar.
I samband med detta försvann hennes vittnesmål i en kampanj på Facebook oförklarligt som vår partner, filmkollektivet Saharawi Voice, i flyktinglägerna gör. Kampanjen heter Time to Talk och är riktad för att uppmärksamma de förhandlingar som påbörjats mellan Polisario (Västsaharas regering i exil) och det Marockanske kungadömet. Målet är att få till den folkomröstning om självständighet som FNs mission i Västsahara misslyckats få tillstånd sedan eldupphöret 1991.

I Sveriges riksdag finns det en majoritet som vill erkänna Västsahara ändå har regeringen böjt sig för realpolitik och Marockos påtryckningar istället för att stötta ett ockuperat folk.

Vill du veta mer om läget i Västsahara vill vi rekommendera Demoracy Nows reportage resa:
https://www.democracynow.org/2018/11/23/four_days_in_occupied_western_sahara

Vill du se 3 Stolen Cameras finns den på Cineasterna för er som har bibliotek kopplade till tjänsten.

Filmen kommer släppas på nätet 2019. Info om filmen finns på www.3stolencameras.com

Dela gärna och sprid Saharawi Voice kampanj #Timetotalk genom att följa dem på Facebook och håll dej uppdaterad kring Västsahara.

För att följa Equipe Media, besök deras websida här.