Marocko hotar att fängsla RåFILMs medregissör i Equipe Media

I december 2018 arresterades Nazha El Khalidi i ockuperade Västsahara när hon filmade en fredlig manifestation. Under samma tid pågick de första samtalen på länge mellan Polisario och Marocko.
– Människor hade kommit ut på gatan för att fredligt utrycka sitt stöd för en lösning på konflikten, berättar Nazha El Khalidi.
– Jag filmade protesten på Smara avenyn, mindre än 4 minuter in i klippet som jag live-strömmade började polisen jaga, tag i mej, slå mej och tvingade in mej i deras bil. De höll mej under 4 timmar på polisstationen och förhörde, hotade och trakasserade mej.

Denna händelse har nu gått till åtal. Nazha El Khalidi är reporter för RASD-TV (Västsaharisk TV-station i exil) och medlem av videogruppen Equipe Media som tillsammans med RåFILM gjort dokumentären ”3 Stolen Cameras”.
Åtalet bygger på Marockanska lagens paragraf 381 ”hävdar eller ansluter en titel som är associerad med ett yrke som regleras av lag utan att uppfylla de nödvändiga villkoren för att använda den”. Då El Khalidi uppger sig för att vara journalist. Om hon anses skyldig riskerar hon fängelse mellan 3 månader till 2 år samt böter.

Equipe Media rapporterar att detta är första gången som Marockanska myndigheter använder denna formen av åtal mot västsahariska medieaktivister.
– Rättegången är bara Marockos senaste försök att kriminalisera och tysta medborgarjournalister, som regelbundet står inför godtycklig arrestering, illamående, tortyr och fängelse för sitt arbete. Säger Mohamed Mayara, koordinator för Equipe Media och MR-aktivist i ockuperat område.

Sen tidigare sitter 3 medlemmar ur Equipe Media i marockanska fängelser. Under 2018 tog FNs arbetsgrupp mot samvetsfångar upp Mohamed Al Banbaris fall och krävde hans omedelbara frigivning. Han är fortfarande fängslad liksom många västsahariska aktivister.

Rättegången mot Nazha El Khalidi är planerad till den 20 maj i El Aauin. Hon önskar att internationella organisationer övervakar rättegången och följer utvecklingen i Västsahara.