Marocko mörkar och förhalar absurt åtal mot RåFILMs västsahariska medregissör

Marocko har återigen utvisat observatörer för att förhindra deras närvaro vid rättegången som hålls mot RåFILMs medregissör Nazha El Khalidi. Den 19 maj utvisades sju internationella observatörer men rättegången som skulle hållits den 20 maj sköts då upp till den 24 juni.
Nu 22 juni avvisades två amerikaner och den 23 juni tre spanska advokater.

Nazha tillhör gruppen Equipe Media som står bakom dokumentären 3 Stolen Cameras. Hon riskerar 2 års fängelse i det åtal som är väkt pga att hon live-streamat en fredlig manifestion i december i det ockuperade Västsahara.

Den 18 juni blev journalisten Hayat Erguibi, också medlem av Equipe Media, arresterad. Händelsen var mycket likt det som hände Nazha. Hon blev anhållen och hennes mobil blev konfiskerad.

Är du intresserad av att läsa mer om situationen i Västsahara så läs Reportrar utan gränsers alldeles nya rapport och även den första som handlar om Västsahara.

https://rsf.org/en/news/rsf-report-western-sahara-news-blackhole

3 Stolen Cameras går att streama på cineasterna.se för er som har tillgång till det via ert bibliotek. Den finns även på streamingtjänsten Guidedoc.tv . Vi planerar att släppa filmen fritt på nätet inom ett år. Vi väntar lite för den visas fortfarande på filmfestivaler världen över. Tidigare i juni tog den hem priset för bästa dokumentär på South Africa Indipendent Film Festival.