Trots majoritet i riksdagen har Sverige inte erkänt Västsahara. Nu visas filmen ”3 Stolen Cameras”, om livet under ockupationen i Västsahara, i riksdagen. Filmen är nominerad till bästa svenska kortdokumentär och visas även denna veckan på Tempo dokumentärfestival.

Dokumentären, som är ett samarbete mellan filmkollektivet RåFILM och västsahariska videogruppen Equipe Media, skildrar de övergrepp som blivit vardag i ockuperade området som Marocko kontrollerar sedan 1975. Marocko har upprättat en mediablockad vilket gör att nästan ingen information når omvärlden.
Equipe Media filmar med dold kamera för att dokumentera och sprida vad som sker i landet.
— Inga internationella journalister släpps in i landet så det vi filmar är de få bilderna som kommer ut om ockupationen, säger Mohamed Barkan från Equipe Media.

Filmen visas i riksdagen 7 mars kl 13.30.
— Vi har fortfarande hopp att Sverige blir det första EU land att erkänna Västsahara, säger Alex Veitch från RåFILM.

Utöver visningen i riksdagen visas filmen på Tempofestivalen 10 mars kl 16.

3 Stolen Cameras har biopremiär i Sverige den 4 april på Folkets bio.

Denna veckan visades också filmen på BBC arabic som sänds i Marocko och även Libanon, där filmen tidigare blivit censurerad.

På plats i Stockholm denna vecka finns filmare från Equipe Media (Mohamed Barkan och Ahmed Ettanji) och RåFILM (Anna Klara Åhrén och Alex Veitch).

Vi kan tyvärr inte arrangera plats för journalister under visningen i riksdagen, men finns tillgängliga för intervjuer fram till torsdag (Equipe Media) och lördag (RåFILM).

Om ni önskar se filmen kan vi skicka en länk, liksom högupplösta bilder från filmen.

Med vänlig hälsning
Anna Klara Åhrén (0706-493663 // ak@rafilm.se)
Alex Veitch (0735538344 // veitch@rafilm.se)

Mer information om filmen och filmarna finns på www.3stolencameras.com