VHS 2.0

+ + + + + + + + + + + + + + + + +

Bandformat kommer och går. Efter att ha samlat på VHS band i många år, med bra och dåliga filmer, sitter många med VHS band och ingen spelare. På loppisar ligger VHS banden kvar efter en lång dag och på free shoparna göms dem längst bak.

VHS 2.0 är ett sätt att återanvända dessa bortglömda band och skapa en fil(m)delningsplats för lokala filmare där vi och andra kan dela med oss av och distribuera filmer till alla i staden. I VHS 2.0 kan du både hämta och lämna fil(m)er!

+ + + + + + + + + + + + + + + + +

Pepp på göra din egen VHS 2.0 – fil(m)delning? Här är en enkel steg för steg manual.


– Ta en VHS film som länge levt ut sitt syfte.


– Dela på bandet genom att skruva ut skruvarna på undersidan.


– Använd en skruvmejsel för att sakta bända ut de genomskinliga plastbitarna som sitter över videohjulen. Plocka av höljet som skyddar magnetbandet.


– Välj dina två favorit färger och spreja bandet.


– Limma tillbaka de genomskinliga plastbitarna.


– Täck hålen på baksidan och insidan av de genomskinliga plastbitarna med papper eller annat material. Skriv något fint på klisterlapparna.


– Montera in en hårdisk eller USB sticka. Om du behöver mer plats använd skruvmejsel för att bryta bort lite plast. Gör hål på sidan där du vill att sladden ska gå ut. Vi gjorde även hål för en stålvajer för att den lätt ska kunna hänga på väggen.


– Skruva ihop, klistra på klisterlapparna och du har din egen VHS 2.0. Hitta en offentlig plats och börja sprida dina och andras filmer!

+ + + + + + + + + + + + + + + + +

Vi rekommenderar alla filmare och skapare att använda Creative Commons licenser, cc by-sa (erkännande dela lika). Detta skapar tydlighet hur andra kan använda din film och ge möjlighet för filmen att leva sitt eget liv.

Kom ihåg: Sharing Is Caring

+ + + + + + + + + + + + + + + + +

VHS 2.0 är skapad under projektet OPEN.BOX, ett experimentellt projekt för att skapa alternativa visnings möjligheter i digitala miljöer och stadens offentliga rum. Genom labb med digital och analog teknik har fönster utvecklats för rörlig media utifrån tanken om open source och hållbarhet genom återvunnet material och teknik. Projektet drivs av RåFILM med stöd från Kulturbryggan och i samarbete med Cykelköket, Kontrapunkt, Watch it!, Fabriken, Forskningsavdelningen, Aktionsnätverket besök en bank och ABF.