Folkbildning

Workshops & Kampanjer

 
 
 

Svenska filminstitutets filmhandledning för Förvaret

Förvaret är en film som öppnar dörren till en verklighet som få känner till existerar i Sverige och väcker fundamentala frågor kring medmänsklighet och mänskliga rättigheter.

Filmen går att boka som skolbio via Folkets Bio och för visning i klassrum genom FilmCentrum. Filmhandledning från Svenska Filminstitutet finns att ladda ner här.

Filmskaparna och personer med egen erfarenhet från förvaren kan även bokas för samtal efter filmen. Ta kontakt med FilmCentrum för mer information.

©RaFILM_FORVARET-07.jpg

Jag fick resa – filmen för RFSU:s kampanj #abort40

Under hösten 2014 gjorde vi en kampanjfilm i samarbete med RFSU för deras kampanj #abort40 som uppmärksammar att det den 1 januari 2015 är 40 år sedan Sveriges lagstiftning om fri abort trädde i kraft.

I filmen ”JAG FICK RESA” berättas verkliga historier om vad som händer när abort inte är lagligt. Medverkande bl a Karolina Ramqvist, Gnučči och Kawa Zolfagary.

Läs mer om kampanjen här och ladda ner RFSU:s kit om Aborträtten här!

Filmen hade premiär i samband med RFSU:s och tidskriften Ottar:s aborträttsfestival 4-7 december 2014. Sent söndag eftermiddag 7 december utsattes festivalen för ett attentat som polisen beskriver som ett politiskt motiverat attentat. Mer information om den vedervärdiga attacken finns på RFSU:s hemsida och i flera medier.


Animationsworkshop i samarbete med Svenska Freds

RåFILM och Stockholms Fredsförening samarbetade under 2014 i ett ”Creative force”-projekt med stöd av Svenska Institutet. Organisationerna besökte Norra Kaukasus för att samarbeta med tjetjenska konstnärer och producera animerad film. Utbytesprogrammet riktade sig till unga tjetjener som vill uttrycka sig med nya medel och berätta historier genom att animationer baserat på då deras egna material. Det långsiktiga målet var att lyfta fram positiva och kreativa unga människor som verkar för ett fredligt och mångsidigt samhälle med kulturella och sociala diskussioner.

Bakgrund
Att vara konstnär i Norra Kaukasus är inte lätt, särskilt inte som kvinna, och accepteras ofta inte av samhället. Under de senaste åren har kulturlivet utvecklats i regionen, genom att konst lärs ut i skolor, utställningsrum har skapats och konstnärer har kunnat delta i ryska och internationella utställningar. Men det är fortfarande mycket ont om kreativa erfarenheter och stöd för konstnärliga uttryckssätt..
Norra Kaukasus är en instabil region härdad av konflikter, med en oviss framtid och begränsade möjligheter för en majoritet av folket. Att engagera sig för fred och mänskliga rättigheter genom kulturellt och socialt arbete är kanske ett av de få arbetssätt som är möjligt.
Samtidigt som det finns få sätt för tjetjenska konstnärer att komma i kontakt med internationella nätverk av konstnärer, är det få i Sverige som känner till dagens situation i Norra Kaukasus.
Genom att bidra till att stärka unga tjetjenska konstnärer och visa på den positiva kreativitet som finns, visar projektet hur visuell konst och kreativitet kan vara ett sätt att sprida glädje och lysa upp platser som annars är mörka.

Så här går det till
Samarbetet riktar sig främst till unga konstnärer, med särskilt fokus på kvinnliga sådana som i sitt arbete tar upp samhällsproblem och begränsade mänskliga rättigheter. Aktiviteterna under utbytet uppmuntrar också till historieberättande med fokus på positiva erfarenheter och lösningar på problematiska situationer. Alla inblandade i projektet är överens om att friheten i att skapa konst är en grundläggande rättighet i samhället. Ett samhälle som tillåter normkritiska förhållningssätt kan genom detta utvecklas och bli mer öppet och inkluderande.

Genom en utlysning har de svenska organisationerna fått kontakt med unga tjetjenska konstnärer som har ett intresse av att utveckla berättelser med animerad konst. Under det svenska besöket i Tjetjenien i september påbörjas samarbetet då alla lär sig av varandra och med relativt enkla medel skapas grunden för några animerade kortfilmer. Under hösten kommer de animerade filmerna att utvecklas och i november ska tjetjenska konstnärer komma till Sverige för att fortsätta samarbetet med gemensamma aktiviteter.

Vad som ska uppnås
Målet för projektet är att skapa ett svensk-ryskt samarbete med kulturell och social aktivism genom en samproduktion av animerad film. Långsiktigt ska utbytet stärka unga och kvinnliga konstnärer i Tjetjenien och öka möjligheten för gränsöverskridande konstnärlig verksamhet.

Om Stockholms Fredsförening
Stockholms Freds verkar för nedrustning, fredsbyggande och mänskliga rättigheter. Främst är föreningen aktiv genom att sprida information mot vapenexport och för fredlig konfliktlösning. Bland annat håller Stockholms Freds utbildningsläger för unga fredsintresserade och har anordnat tävling för skolelever att uppfinna fredsleksaker som alternativ till alla krigsprylar för barn.
För Stockholms Freds handlar fredsbyggande om att lyfta fram och stärka positiva rörelser i konfliktdrabbade områden. En metod som kan vara både försonande och samhällsberikande är att bearbeta tunga upplevelser och diskutera rättigheter och sociala frågor genom kulturella aktiviteter. Det visar också på mer konstruktiva och långsiktiga sätt att förebygga och hantera konflikter istället för negativ retorik och militärt försvar.