Fängelse för att filma en dokumentär?

Filmkollektivet RåFILM

Stöd vår kollega!

Vår kollega och medlem i filmkollektivet, Alex Veitch, riskerar upp till ett års fängelse för att ha filmat en polisstation till en dokumentärfilm. Detta trots att han på förhand varit i kontakt med polismyndigheten. – Hur ska vi kunna försvara den svenska demokratin om vi inte får granska makten? 

Den hårt kritiserade lagändringen, som innebär att grundlagsskyddade medier inte längre får fotografera eller filma polisstationer, ska nu prövas i Solna tingsrätt. Det var i maj 2024 som Alex Veitch, medarbetare här hos oss på RåFILM, kontaktade Polismyndigheten i samband med arbetet med dokumentärfilmen Rocking the Baltic Star

 – I dokumentärfilmen skildras en facklig konflikt 20 år tidigare där polisen i Solna hämtar en migrantarbetare från arbetsplatsen. Jag ringde på förhand för att höra om det var samma polisstation som nämns i dokumentären och det var ingen som nämnde då att grundlagen hade ändrats och att det inte var möjligt att filma. Jag filmade översiktsbilder och längs med staketet utan en tanke på att det skulle vara olagligt. Efter att jag lagt märke till skyltar med fotoförbud så filmade jag inget mer. 

Väl på plats greps han istället av polis som höll kvar honom och som raderade filmmaterialet. Om han bedöms skyldig till brott riskerar han nu upp till ett års fängelse. 


Sverige har ett i grunden starkt skydd för tryck- och yttrandefriheten och dessa ändringar i tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna, som trädde i kraft förra året, möttes av skarp kritik. Tidningsutgivarna och Journalistförbundet gav förslaget rött kort och skrev i en debattartikel i Altinget:

 ”Konkret betyder det att den frihet att fotografera eller på annat sätt insamla information avsedd för publicering, som grundlagen annars tillförsäkrar meddelare och journalister, avskaffas på platser som anses vara ”skyddsobjekt”. Och som skyddslagen är formulerad kan dessa platser vara allt från statsministerns bostad och fasaden på Länsstyrelseresidenset till gräsmattan innanför staketet på den lokala flygplatsen.”

Vi i RåFILM anser att den nya lagen är ett hot mot demokratin då den innebär en problematisk inskränkning för journalister, dokumentärfilmare och medborgare att granska samhällsinstitutioner så som polisen. Håller du med?


- Kom gärna till tingsrättsförhandlingen!

Rättegång i Solna tingsrätt är preliminärt planerad till den 26 september från kl 9.00. Om du kan, kom gärna och visa ditt stöd genom att närvara på plats. Kom för att visa att detta är en inskränkning av demokratin.

Skicka gärna ett mail till info@rafilm.se om du kan vara med så vi kan uppdatera om tingsrätten ändrar tiden och kring andra praktiska saker. 

- Sprid ordet och hitta sätt att motarbeta denna utveckling!

Sprid ordet i de kanaler du har och starta en diskussion om hur vi ser hoten mot demokratin. Försök lyfta frågorna på de platser där du är aktiv.


- Bidra till insamlingen av böteskassa!

Nu samlar vi in pengar till stöd för de böter som riskerar att bli följden av en fällande dom. Stötta gärna genom att swisha valfritt belopp till 123 568 18 79 eller överför till bankgiro 5109-6170 (Föreningen RåFILM). Skriv “insamlingen” som meddelande.

RåFILM Collective